Home >> Payroll vergelijken, waarop moet je letten?

Payroll vergelijken, waarop moet je letten?

Payrollbureaus vergelijken is lastiger dan het op het eerste oog lijkt. Allereerst hanteren payrollbureaus verschillende manieren om het payrolltarief te bepalen. De meest gebruikelijke en meest transparante methode is op basis van een omrekenfactor van het brutoloon.

Reserveringen in de omrekenfactor
Enorm belangrijk bij het vergelijken van payrollbureaus is of in de omrekenfactor ook alle reserveringen meegerekend zijn. Als dat het geval is, wordt u niet extra gefactureerd voor opgenomen vakantiedagen, wettelijke feestdagen, vakantiegeld en kort verzuim. Heeft het payrollbureau de reserveringen niet of maar gedeeltelijk opgenomen in de omrekenfactor, dan kunt u voor een behoorlijk nare verassing komen te staan. De totale personeelskosten worden dan al snel 13% tot 22% hoger dan verwacht.

Ziekteverzuim
Eén van de redenen dat u voor payroll kiest is om afscheid te nemen van uw ziekterisico. Regelmatig zien wij payrollbureaus toch een gedeelte van het risico bij u als inlener neerleggen door bijvoorbeeld de eerste 10 dagen als wachtdag te rekenen. Dit hoeft geen probleem te zijn voor uw situatie, het is echter wel een factor die u mee dient te wegen, aangezien het grootste gedeelte van de ziekteverzuim in deze eerste 10 dagen valt.

ADV & ATV dagen
In een groot aantal payrolloffertes die wij afgelopen jaren voorbij hebben zien komen staat niets vermeld over de ADV & ATV dagen, terwijl uit de algemene voorwaarden later blijkt dat deze apart in rekening worden gebracht.

Vakantiedagen
In enkele van de bedrijfspayroll CAO´s bouwen studenten een stuk minder reserveringen op. Zo hebben enkelen bijvoorbeeld op laten nemen dat een student de wettelijke feestdagen niet doorbetaald krijgt, i.p.v. de gebruikelijke 24 vakantiedagen slechts 20 vakantiedagen opbouwt en er tevens geen kort verzuim gereserveerd wordt.

Flexibiliteit / ontslagbescherming
De diverse payroll CAO’s kennen een andere stapsgewijze opbouw van de ontslagbescherming. Het fasensysteem van de ABU CAO biedt in totaal 3,5 jaar flexibele verloning, waarvan 78 gewerkte weken volledige flexibiliteit. De NBBU CAO biedt ook 3,5 jaar flexibele verloning, maar heeft een periode van 2,5 jaar waarin het contract met de medewerker elke dag opgezegd kan worden.
Veel van de grote payrollers hebben hiernaast een eigen bedrijfsCAO. Hierdoor kunnen zij soms nog langer dan 3,5 jaar flexibel verlonen. Bij het vergelijken van payrollbureaus is het dus belangrijk om te kijken welke flexibiliteitsbehoefte u heeft.

Betrouwbaarheid van de payroller
Wilt u payrollbureaus vergelijken, vergelijkt u dan geen appels met (rotte) peren. Elk respectabel payrollbureau is NEN 4400-1 gecertificeerd en staat geregistreerd bij het SNA. De NEN 4400-1 certificering toont aan dat een payroller netjes de afdrachten van de sociale lasten doet. Een payroller die deze certificering niet heeft wilt u gewoon geen zaken mee doen.

Payrollbureaus vergelijken te lastig?
Klopt, het is een hele opgave om door alle algemene voorwaarden te worstelen om uit te zoeken welk bureau het beste uit de bus komt. Om u hiermee te helpen biedt De Payroll Makelaar een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek. In dit adviesgesprek krijgt u onafhankelijk payrolladvies. Geïnteresseerd in payroll maar wilt u niet in zee gaan met een verkeerde partij? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan.