Home >> Onafhankelijk payrolladvies >> Uitzendbureau beginnen

Uitzendbureau beginnen

Een uitzendbureau beginnen is relatief duur en risicovol. Om aan alle wettelijke vereisten te voldoen, is aardig wat kennis van de loonadministratie en vaak ook een flinke voorfinanciering nodig. Door als startende uitzendondernemer echter de juiste zaken uit te besteden, kun je binnen enkele dagen van start. In dit artikel beschrijf ik de belangrijkste zaken om rekening mee te houden bij het starten van een uitzendbureau, en de 3 mogelijkheden om een uitzendbureau te beginnen. 

Het succes van een uitzendbureau staat of valt natuurlijk bij hoe goed je de markt kunt bedienen. In de huidige markt, is het behoorlijk dringen om de juiste opdrachtgevers te vinden en ook te behouden. In mijn ogen is de uitzendmarkt de meest competitieve markt die er bestaat. Een interessante klant die meer dan 10 FTE personeel inleent, wordt immers bijna dagelijks door je concurrenten benaderd. In welke andere sector tref je dat nou aan?

Voorfinanciering
Als je een uitzendbureau gaat beginnen loop je vanzelf tegen het probleem van de voorfinanciering aan. Ten eerste kost het wel enkele maanden voordat je een aantal medewerkers uitgezonden hebt. Nog belangrijker echter is dat zodra je de medewerkers eenmaal aan het werk hebt, je de lonen voor moet gaan financieren. Dit is een niet te onderschatten factor. De uitzendkracht krijgt meestal de week nadat gewerkt is zijn loon. De opdrachtgever heeft echter meestal een betalingstermijn van 14 tot 60 dagen. Houdt gerust rekening met een gemiddelde betalingstermijn van 40 dagen. Dit betekent dat je ongeveer 6 weken salaris voor moet financieren. Als éénkoppige uitzendondernemer heb je minimaal een man of 8 nodig die fulltime aan de slag zijn. Neem een gemiddeld salaris van €450 per week en je hebt al een liquiditeitsbehoefte van 8 man x 6 weken x€450 = €21.600.

Debiteurenrisico
Liquiditeit is met een flink uitstaand bedrag aan onbetaalde facturen niet het enige risico. Vooral als je als uitzendbureau één klant hebt waar een groot gedeelte van de omzet vandaan komt, is het oppassen geblazen. Je zou immers niet het eerste uitzendbureau zijn dat kapot gaat doordat zijn grootste klant niet meer betaald.

Certificeringen & lidmaatschap CAO
Als je bij het starten van een uitzendbureau zelf de verloning wilt regelen, zul je je aanmoeten sluiten bij de NBBU of de ABU. De NBBU is de meest logische keuze als klein bureau, aangezien deze het goedkoopste is. Om lid te worden zul je de NEN 4400-1 certificering moeten bemachtigen. Het lidmaatschap en de certificering is samen een dure aangelegenheid. Reken op enkele duizenden euro’s per jaar.

Kandidaten werving
In de huidige crisismarkt is het wellicht niet je grootste zorg, maar het werven van vooral hoog opgeleide kandidaten is kostbaar. De veelgebruikte cv-banken als Nationalevacaturebank en Monsterboard kosten ongeveer €5.000 a €10.000 per jaar. (vergeet niet te onderhandelen, ook deze cv-banken willen graag nieuwe klanten).

Ziekterisico
Afhankelijk van het gekozen arbeidscontract en de gekozen CAO, loop je als uitzendondernemer risico als een uitzendkracht ziek wordt. Voor de exacte uitkeringen en aanvulling bij ziekte klik hier voor de uitbetalingspercentages onder de NBBU en hiervoor de ABU CAO.

Leegloop
Plaats je als uitzendondernemer personeel op detacheringsbasis, dan geef je de medewerker een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd zonder uitsluiting van loondoorbetalingsverplichting. Kun je vervolgens geen werk voor deze medewerker vinden, dan blijft het grootste gedeelte van de kosten wel doorlopen.

Uitzendbureau beginnen,                        de 4 mogelijkheden

Bovenstaande zaken zorgen ervoor dat het behoorlijk risicovol is om een uitzendbureau te beginnen. Zoals gezegd kun je bovenstaande zaken echter allemaal uitbesteden, waardoor het een stuk eenvoudiger is om te een uitzendbureau te beginnen. Er zijn grofweg 4 manieren om een uitzendbureau te starten .

Uitzendbureau beginnen met eigen verloning
De meest risicovolle manier om een uitzendbureau te beginnen is door alles zelf te regelen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, want het vereist veel tijd, inzet, een goed verhaal bij de bank en dan nog vrij veel risico. Voor starters met voldoende financiële middelen is het echter zodra er een flinke omzet gerealiseerd wordt vaak wel de goedkoopste optie. Bijkomend voordeel is dat je payroll onder je eigen naam aan kunt bieden.

Uitzendbureau beginnen met een payrollbureau
Een payrollbureau als backofficeprovider neemt het gros van bovenstaande risico’s over. Wettelijk gezien wordt het payrollbureau werkgever. Het payrollbureau wordt hiermee verantwoordelijk voor het ziekterisico, verzuimbegeleiding en de loonadministratie. De meeste uitzendbureaus laten het payrollbureau ook rechtstreeks aan de inlener factureren. Hierdoor heb je als uitzendbureau geen voorfinanciering meer, geen debiteurenrisico en hoef je je maar in beperkte mate druk te maken over het debiteurenbeheer. Doordat het payrollbureau de wettelijke werkgever is, kan je uitzendbureau gebruik maken van de NEN 4400-1 certificering van het payrollbureau en val je automatisch onder de door het payrollbureau gehanteerde CAO. Voor arbeidsrechtelijke vragen kun je over het algemeen kosteloos bij het payrollbureau terecht.

Nadelen zijn er uiteraard ook. Het payrollbureau regelt veel voor je, en dat moet betaald worden. De kosten en faciliteiten per aanbieder lopen nogal uiteen, dus laat je daar goed over adviseren.

Uitzendbureau beginnen als franchisenemer
Naast de backofficedienstverlening, regelt de franchisegever een kant en klaar merk voor je. De waarde van dit merk verschilt enorm per franchiseformule. Naast een merk levert een franchisegever vaak zaken als cv-database toegang en een CRM-pakket. Bij de meest luxe franchiseformules kun je ook profiteren van de raamovereenkomsten die de franchisegever met landelijke opdrachtgevers gesloten heeft. Hierdoor kun je als franchisenemer direct goed beginnen. Dit is alleen niet bepaald goedkoop. Denk aan tienduizenden euro’s sign-up fee en een flink hoge omrekenfactor als inkooptarief. Er zijn uiteraard ook veel goedkopere franchises. De vraag is alleen wel wat je daar dan voor terug krijgt. Voor meer informatie over franchising zie: www.nationalefranchisegids.nl.

Het grote nadeel van franchising is, naast de hoge kosten, het feit dat je nooit je eigen merk zult krijgen. In mijn ogen wegen de voordelen van franchising maar in een zeer beperkt aantal gevallen op tegen de nadelen. Voor de meeste ondernemers die zonder al te veel risico een uitzendbureau willen starten is het kiezen van een goede payroll backoffice dienstverlener ruim voldoende. Een merk bedenken en promotiemateriaal laten ontwerpen kun je dan beter zelf regelen.