Home >> Help, ik krijg een payroll contract!

Help, ik krijg een payroll contract!

Als je werkgever je een payroll contract aanbiedt is het belangrijk om jezelf 2 vragen te stellen:

  1. Waarom krijg ik een payroll contract aangeboden?
  2. Waarin verschilt het payroll contract van mijn huidige contract?

1. Waarom krijg ik een payroll contract aangeboden?

Voor een werkgever heeft payroll vele voordelen. Niet alleen kan hij medewerkers tot 3,5 jaar flexibel verlonen, maar voor kleine ondernemers is het ook enorm handig dat het ziekterisico weggenomen wordt en de loonadministratie vrijwel volledig vervalt. De reden dat een werkgever overgaat op payroll contracten is meestal dus niet (alleen) dat hij makkelijker personeel wil kunnen ontslaan als het in de toekomst minder zou gaan met het bedrijf.

2. Hoe beïnvloedt payroll mijn situatie?

Belangrijk om te weten is dat een payroller opvolgend werkgever wordt. Per definitie behoud je dus vrijwel alle rechten die je bij je huidige werkgever ook hebt.

In tegenstelling tot wat veel werknemers denken is payroll dan ook vaak geen achteruitgang, maar een vooruitgang. Veel kleine werkgevers hebben zaken als pensioenregelingen, en regelmatige uitbetaling van het salaris niet goed geregeld. Tevens zien wij regelmatig dat oproepkrachten geen vakantiedagen opbouwen en dus niet uitbetaald krijgen. Hierdoor verdien je als oproepkracht al snel zo’n 10% minder dan waar je wettelijk recht op hebt.

Er zijn afgelopen jaren geregeld malafide payrollers geweest die zich van het opvolgend werkgeverschap niet veel aantrokken en de mazen van de wet opzochten. Het is daarom ten eerste verstandig om te realiseren dat je niet verplicht bent je via payroll te laten verlonen, en ten tweede als je met de wens van je werkgever meegaat goed te controleren of je alle rechten wel behoudt.

Benieuwd of jouw werkgever in zee gaat met een betrouwbare payroller? Overleg eens met je (nieuwe werkgever) of het een goed idee is om vrijblijvend onafhankelijk payrolladvies aan te vragen.

Payrollcontract

Payroll contract, waar moet ik als werknemer op letten?

Als je al bij de werkgever werkte voordat je contract overgenomen werd door een payrollbureau, is het belangrijkste om te controleren of de payroller jouw volledige werkverleden bij je huidige werkgever over heeft genomen. Op basis van het aantal gewerkte weken bouw je namelijk meer rechten op qua pensioen, en qua ontslagbescherming.

Overname arbeidsverleden

Voorbeeld: Heb je bij je werkgever 1 jaar elke week gewerkt op basis van een 0 uren contract, dan begint je contract van het payrollbureau in de 53e week. Dat betekent dat je direct begint pensioen op te bouwen (aangenomen dat je ouder bent dan 21) en nog slechts 26 weken (ABU CAO) of 78 weken (NBBU) een volledig flexibel contract kunt krijgen. Na deze periode kan de payroller je alleen nog maar contracten geven voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Als de payroller opvolgend werkgever is, dan moet niet alleen het salarisniveau overgenomen worden, maar ook minder in het oogspringende zaken als doorbetaling bij ziekte, reiskostenvergoeding en het aantal vakantiedagen.

Nieuw payroll contract

Kom je nieuw bij een baas te werken op basis van een uitzend -of payroll contract, dan is het belangrijk om te beseffen dat je niet minder betaald mag krijgen dan werknemers in het bedrijf in dezelfde functie die rechtstreeks bij de werkgever in dienst zijn. Dit mag enkel onder de ABU CAO, de eerste 26 gewerkte weken. Vanaf 1 januari 2015 mag dit ook onder de ABU CAO niet meer, dan worden uitzend en payrollorganisaties verplicht om vanaf dag 1 de inlenersbeloning te hanteren.

Inlenersbeloning

De inlenersbeloning schrijft voor dat uitzendbureaus en payrollbureaus medewerkers gelijkwaardig moeten belonen ten opzichte van medewerkers die rechtsreeks bij de inlener in dienst zijn. De inlenersbeloning beperkt zich niet enkel tot de betaling van een gelijkwaardig salaris, maar behelst ook de volgende zaken:

  • Payrollmedewerkers dienen gelijke reiskostenvergoeding en overige netto vergoedingen te ontvangen.
  • Payrollmedewerkers dienen een gelijke opbouw van atv en adv dagen te ontvangen.
  • Payrollmedewerkers dienen gelijke loonsverhogingen en opbouw van periodieken te ontvangen.
  • Payrollmedewerkers dienen gelijke vergoedingen te ontvangen voor overwerk of onregelmatige uren.