Home >> Payroll Nieuws >> Het aantal klachten over nul-urencontracten stijgtHet aantal klachten over nul-urencontracten stijgt

Het aantal nul-urencontracten groeit, maar ook het aantal klachten daarover stijgt, vooral in de zorg sector. Een nul-urencontract is een overeenkomst met uitgestelde prestatieverplicht en de minst zekere vorm van werk. In onze ogen de contractuele vorm die flexibel werken een slechte naam geeft.

Maar voor werkgevers geeft dat grotere flexibiliteit, door de optie mensen alleen aan het werk te hebben als er werk is. De grootste vakbond van Nederland – FVN – maakt zich er grote zorgen over en noemt het “de doorgeschoten flexibilisering van arbeid”.

Vooral de groei van het aantal nul-urencontracten is FNV een doorn in het oog. De grootste knelpunten zijn het gebrek aan inkomenszekerheid en werkzekerheid. ,,Dit maakt mensen wanhopig en slaat de bodem onder het bestaan weg. Ze weten niet of ze volgende maand de huur nog kunnen opbrengen”, stelt de vakbond.

Het grote verschil tussen 0-uren contracten en payrolling of uitzenden op basis van het uitzendbeding is dat bij de eerste, de medewerker meestal geen pensioen opbouwt, en vaak ook geen vakantiedagen worden ‘vergeten’.

 Geef een reactie