Home >> Payroll Nieuws >> Goede payrollovereenkomst belangrijker na uitspraak rechterGoede payrollovereenkomst belangrijker na uitspraak rechter

De kantonrechter in Almelo heeft een uitspraak gedaan in een zaak tegen de gemeente Enschede, waarbij ingehuurde krachten volgens de rechter na ontslag door de payrollstichting weer door de gemeente in dienst genomen hadden moeten worden. In Enschede ging het om een trajectbegeleider van wie de gemeente wegens bezuinigingen af wilde.

Deze zaak maakt dat het voor werkgevers nog belangrijker wordt om er voor te zorgen dat ze met een betrouwbare payroller zaken doen. De payrollovereenkomst moet immers goed op orde zijn om er rechten aan te ontlenen als werkgever. In Enschede ging het mis doordat Stichting Dienstverlening Welzijn Enschede, de stichting waarbij de payrollmedewerkers in dienst waren, niet transparant opereerde. Zo werd er niet duidelijk naar de medewerkers gecommuniceerd dat ze op basis van payrolling werkten. De rechter verwijt de stichting een gebrek aan transparantie en een matige uitvoering.

Deze uitspraak kan gevolgen hebben. Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam stelt: ‘Werkgevers kunnen door pensioenfondsen worden aangesproken om premies voor payrollers te betalen, of alsnog bij te dragen aan scholingsfondsen.”

Belang van een goede payrollovereenkomst

FVN bondsgenoten heeft gereageerd op deze situatie met de mening dat payrollers vaak minder goede afspraken hebben dan vaste medewerkers, vooral wat betreft de pensioenregeling. Ze kunnen ook wat makkelijker ontslagen worden en worden in de ogen van de FNV Bondgenoten niet gelijk behandeld. Volgens FNV Bondgenoten “worden payrollmedewerkers gebruikt om cao’s te ontduiken”.

Hoewel er zeker gevallen zijn waarbij dit aan de orde is willen wij FNV Bondgenoten er op wijzen dat het kind niet met het badwater weggegoten moet worden. Payrollen is geïntroduceerd om het midden –en kleinbedrijf te helpen door het overnemen van risico’s en de administratieve lasten van werkgeverschap. In het overgrote deel van de gevallen is de medewerker bij payrolling juist beter af dan indien hij op basis van een 0-uren contract werkt. Van een ongelijke beloning is bij de meeste payrollcontracten tevens geen sprake, aangezien in bijna alle payrollCAO’s de inlenersbeloning vanaf dag 1 geldt.

Deze zaak laat nogmaals zien dat het heel belangrijk is om de payrollovereenkomst goed te regelen. Wat een werkgever in ieder geval niet moet doen, is zelf een payrollstichting opzetten. Voorzitter van de VPO, Jeu Claes noemt de constructie van de gemeente Enschede dan ook een “doe het zelf constructie” en distantieert zich nadrukkelijk van de door de stichting SDWE gehanteerde praktijken.

Hoogleraar Verhulp : “Als je het niet op de goede manier regelt, dan zit je op de blaren. Wij wijzen er altijd op dat er goede afspraken moeten worden gemaakt en dat duidelijk is wie waar in dienst is”. Dus ga met een betrouwbare payrolladviseur in zee, die samen met u de keuze voor het juiste payrollbureau maakt.

Bron: volkskrant.nl; rtvoost.nl; Vpo.nu.Geef een reactie